Етикети

, , , , , , , , , , , , , , ,

i351438

На 21 юли, от 18.00 ч., в галерия на СБХ, етаж 2, ще бъде открита изложба насъвременна китайска живописВолността в изкуството“ .

В експозицията са подредени 42 живописни творби на 11 китайски художници – преподаватели в Китайската академия за изящни изкуства в град Ханджоу, провинция Джъдзян, която има дългогодишна история:

През 1928 година китайският пионер в изкуството Лин Фенмиан, след като се завръща от Франция, основава в подножието на планината Гушан, оттатък Западното езеро, първата академия в Китай – Националната художествена академия (сега Китайска академия по изкуствата) и заедно с други художници, завърнали се от обучение в Европа през 1930 година, започнали нова ера в развитието на модерното изкуство и обучението по изкуство в съвременен Китай.

През 85-годишната си история нашите предшественици, изправяйки се срещу всички трудности, успяват не само да поставянят солидни основи за развитието на Академията, но също така и да формират уникално художествено творчество и образователен модел в Китай, чрез който тя е обучила огромен брой талантливи художници с големи амбиции.

Днес Китайската академия по изкуствата е водена от намерението да се утвърди като институция, разнопосочна и с много направления, стремяща се към насърчаване на академична атмосфера, която е приобщаваща, интерактивна и хармонична, с различни цели при постигането на съвременно образование и бурно развитие.

Понастоящем повече от 10 000 студенти и преподаватели от различни нива учат и работят там. Освен студенти от бакалавърска степен ние също приемаме магистри и докторанти по изящни и приложни изкуства и дизайн, както и по съвременни визуални изкуства, включително архитектура и хуманитарни науки. Академията се е доказала в областта на художественото творчество и международните обмени.“

Говорейки за историята на Китайската академия по изкуствата не можем да не споменем и връзката й с България, датираща още от 80-те години на ХХ век, когато през 1986 година българският художник и преподавател проф. Марин Върбанов основава там Център за съвременно текстилно изкуство и гоблен „Върбанов”, който съществува и до днес и е обучил много талантливи, съвременни китайски художници.

Специално за експозицията в България пристига Лу Ци – професор от Китайската академия за изящни изкуства в град Ханджоу, провинция Джъдзян. Той ще изнесе лекция на следващия ден – 22 юли, от 18.00 ч. Темата на лекцията ще бъде „Развитието на живописта в Китайската национална художествена академия и връзката й с реалистичната живопис в Китай„.

Реализацията на тази изложба представлява завършенията първи етап от Българо-Китайския проект на Съюза на българските художници и Дружеството на художниците на провинция Джъдзян за обмен в областта на визуалните изкуства. Проектът включва различни форми на дейност, притежава уникален потенциал да бъде надграждан в перспектива и разполага с богата програма, обхващаща изложби, работни посещения, творчески резиденции и пленери. Той се реализира във връзка със 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.

Изожбата ще продължи до 31юли.

Още за изложбата:

Организатори: Съюз на българските художници
Съорганизатор: Дружеството на художниците на провинция Джъдзян
Партньори: Институт Конфуций София към СУ „Св. Климент Охридски”
Спонсори: Hangzhou Weidu Creative Culture Co Ltd, Xiling Yinshe Culture and Art Development Co Ltd
Куратори: Ан Ли и Асадур Маркаров
Автори: Чан Цин, Уан Ютиен, Жън Джъджун, Ан Бин, Уън Дансиен, Хъ Хунджоу, Лу Ци, Чън Хунцин, Ху Джън`ю, Сю Дзин, Цуeй Сяодун

Откриване – 21 юли, 18.00 часа
Лекция на проф. Лу Ци – 22 юли, 18.00 часа
Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, етаж 2

Източник: news7.bg